Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Új uniós szabályozás miatt betilthatnák a kerti veteményest
  2013-09-20 18:01:06, péntek
 
  Új uniós szabályozás miatt betilthatnák a kerti veteményest
Posted on 2013/09/19

Nemzetközi online petíció aláírását kezdeményezte május elején egy német civil csoport az új európai vetőmag-szabályozás ellen, ami veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezőgazdasági sokféleséget. Nemrégiben kiszivárgott, hogy a brüsszeli új vetőmag-szabályozás az agrokémiai ipar érdekeit szolgálja - áll a vetőmagok sokféleségét szavatoló kampány német tiltakozócsoportjának levelében. Napjainkban tíz nagyvállalat uralja a világ vetőmagpiacának háromnegyedét.

Vetőmag-nagyvállalatok lobbizták ki az új szabályzatot

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának rendelkezése maga után vonná számos hagyományos és ritka gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta eltűnését a piacról. A helyi adottságokhoz valamint biotermesztéshez alkalmazkodott, változatos fajták használatát az unió által javasolt bürokratikus szabályrendszer megnehezítené.

Az új uniós vetőmag-szabályozás aktuális tervezete elősegíti, hogy a vetőmagpiac néhány vetőmagipari vállalat kezében összpontosuljon, ezáltal a mezőgazdasági nagyvállalatok befolyása tovább erősödne, kiszorítva a kistermelőket és a biogazdálkodókat a piacról.

A szabályozás értelmében csak génbankokon keresztül lehetne elérni a változatos fajtákat, kötelezővé tennék a fajtabejelentéseket. A petíció követelései közt szerepel az, hogy a jelenlegi regisztrációs kritériumokat enyhítsék az olyan növényfajták esetében, amelyek sokféleségükből adódóan alkalmasak a biotermesztésre, mivel így az egyes földrajzi régiók mezőgazdasága a klímaváltozáshoz, az új kártevőkhöz és a betegségekhez való alkalmazkodóképessége megmarad és továbbra is lehetővé teszi a környezetbarátabb életmódot.

A jelenlegi, vetőmag regisztrációra vonatkozó kritériumok alapján bizonyos, veteményre szánt növényfajták regisztrációs kérelmét rutinszerűen elutasítják. A német tiltakozócsoport szerint alig van már néhány olyan növényfajta, amelyeket kifejezetten a biogazdálkodás számára hoztak volna létre a sokféleségük alapján. Az ökológiai gazdálkodásnak azonban szüksége van olyan növényekre, amelyek vegyszerek nélkül is elég erősek és ellenállók, ez pedig kizárólag széleskörű, természetes génkészlettel lehetséges.

Szőcs-Boruss: Franciaország az első áldozat

Szőcs-Boruss Miklós Attila, a kolozsvári székhelyű Ecoruralis Egyesület vezetője lapunknak elmondta, a vetőmag-nagyvállalatok sikeres lobbijának az eredménye a szóban forgó uniós intézkedéscsomag, ami, ha elnyeri az Európai Parlament támogatását, két éven belül teljesen felszámolná a térség kisgazdaságait, a helyi termelőket és a biogazdálkodást.

A termelők nem vihetik piacra az árut, ha a vetőmag nem szerepel a nemzeti regiszterben, márpedig a bevizsgálás nagyon költséges, a háztáji gazdaságok számára teljesen lehetetlen feladat. Szőcs szerint Franciaország az intézkedés ötletadója és egyben az első áldozata is, ahol már néhány éve érvényben van egy olyan nemzeti szabályozás, amely teljesen eltüntette a kisgazdákat a piacról.

Büntetnék a piaci zöldségárusokat is

Elképzelhető például akár az is, hogy két éven belül a kolozsvári nagypiacon ellenőrök bírságolják a hóstátiakat, ha nem tudják igazolni, hogy az a vetőmag, amiből a kifejlett terményt árusítják, nemzetközi regiszterben bevizsgált állományból származik.

Ugyanis a szabályzat értelmében egészségügyi kockázatnak számít valamennyi termény, ami nem bevizsgált vetőmagból származik. Olyan terményekről van szó, amelyeket az emberiség évszázadok óta egészséggel fogyaszt, és amelyek genetikai sokféleségük révén alkalmazkodtak a kontinens különböző földrajzi feltételeihez, valamint a klímaváltozásokhoz.

,,A kisgazdák és az egészséges, hagyományos zöldségek teljes körű eltűnésével kell számolnunk ebben az esetben" - fogalmazott Szőcs, aki szerint még van lehetőség a szabályozás módosítására, ami a kistermelőket is kedvezményezze.

,,Abban az esetben, ha sikerül új határozatokat beépíteni a meglévő, még vita alatt álló intézkedéscsomagba, és ezek a határozatok a biodiverzitást, a kisgazdák érdekeit szavatolják, akkor nem kell attól tartanunk, hogy Európaszerte felszámolják a termelői piacokat" - összegzett Szócs. Hozzátette, nagyon fontos, hogy egészségünk érdekében minél több európai polgár társuljon a német tiltakozócsoport által kezdeményezett petícióhoz.

Az online petíció magyar nyelven is elérhető, és 2013. október 31-ig írhatják alá mindazok, akik életben tartanák a biogazdálkodást és a kistermelői gazdálkodást.
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/12403-uj-unios-szabalyozas-miatt-betiltha tnak-a-kerti-vetemenyest#sthash.ImSiyhA7.dpuf

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/12403-uj-unios-szabalyozas-miatt-betiltha tnak-a-kerti-vetemenyest

Új magyar szó online, Kép a szerző, Pásztor Krisztina felvétele

Forrás: Út a jövőbe

http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/19/uj-unios-szabalyozas-miatt-betilt hatnak-a-kerti-vetemenyest/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: veszélyeztetheti, tiltakozócsoport, biogazdálkodókat, klímaváltozáshoz, biotermesztéshez, intézkedéscsomag, fogyasztóvédelmi, sokféleségükből, biogazdálkodást, internetfigyelo, szabályrendszer, biotermesztésre, vetőmagpiacának, összpontosuljon, zöldségárusokat, nagyvállalatok, alkalmazkodott, regisztrációra, kedvezményezze, biodiverzitást, kezdeményezett, alkalmazkodtak, biogazdálkodás, gazdálkodásnak, kisgazdaságait, feltételeihez, franciaország, mezőgazdasági, háromnegyedét, megnehezítené, regisztrációs, adottságokhoz, határozatokat, kistermelőket, kezdeményezte, kritériumokat, kerti veteményest, német civil, mezőgazdasági sokféleséget, agrokémiai ipar, vetőmagok sokféleségét, világ vetőmagpiacának, helyi adottságokhoz, unió által, vetőmagpiac néhány, mezőgazdasági nagyvállalatok, szabályozás értelmében, változatos fajtákat, petíció követelései, jelenlegi regisztrációs, olyan növényfajták, egyes földrajzi, Európai Unió Egészségügyi, Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának, Szőcs-Boruss Miklós Attila, Ecoruralis Egyesület, Európai Parlament, Pásztor Krisztina,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  A föld szépségéért  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gaál Viktor gondolata  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Alakot vált...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Alvó cica  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Sokkal bölcsebb a természet,  Vannak arcok  S a dalok tanulsága  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Ázzal aki csak szép  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  A keserű igazság  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Maradék idő  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Esti kép  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Búzaszentelés  A keserű igazság  Szent György nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Különös!  Ahogy emelkedik a rezgés...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  A könnyek összegyűjtése  Bella István: Zsoltár  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Gondolatok az életről és szere... 
Bejegyzés Címkék
kerti veteményest, német civil, mezőgazdasági sokféleséget, agrokémiai ipar, vetőmagok sokféleségét, világ vetőmagpiacának, helyi adottságokhoz, unió által, vetőmagpiac néhány, mezőgazdasági nagyvállalatok, szabályozás értelmében, változatos fajtákat, petíció követelései, jelenlegi regisztrációs, olyan növényfajták, egyes földrajzi, betegségekhez való, környezetbarátabb életmódot, német tiltakozócsoport, biogazdálkodás számára, sokféleségük alapján, ökológiai gazdálkodásnak, első áldozat, kolozsvári székhelyű, szóban forgó, térség kisgazdaságait, helyi termelőket, nemzeti regiszterben, bevizsgálás nagyon, háztáji gazdaságok, intézkedés ötletadója, első áldozata, olyan nemzeti, piaci zöldségárusokat, kolozsvári nagypiacon, kifejlett terményt, szabályzat értelmében, emberiség évszázadok, kontinens különböző, szabályozás módosítására, kisgazdák érdekeit, termelői piacokat&#8221, online petíció, kistermelői gazdálkodást, veszélyeztetheti, tiltakozócsoport, biogazdálkodókat, klímaváltozáshoz, biotermesztéshez, intézkedéscsomag, fogyasztóvédelmi, sokféleségükből, biogazdálkodást, internetfigyelo, szabályrendszer, biotermesztésre, vetőmagpiacának, összpontosuljon, zöldségárusokat, nagyvállalatok, alkalmazkodott, regisztrációra, kedvezményezze, biodiverzitást, kezdeményezett, alkalmazkodtak, biogazdálkodás, gazdálkodásnak, kisgazdaságait, feltételeihez, franciaország, mezőgazdasági, háromnegyedét, megnehezítené, regisztrációs, adottságokhoz, határozatokat, kistermelőket, kezdeményezte, kritériumokat, mezőgazdasága, génkészlettel, betegségekhez, növényfajták, egészségügyi, betilthatnák, felszámolják, európaszerte, rendelkezése, rutinszerűen, sokféleségük, regiszterben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.